Ontwerp zelfbouw woning: groen en duurzaam wonen aan de Puinduinen

Groen staat centraal in het ontwerp. Zowel in het interieur als in het exterieur. De belangrijkste leefruimtes, de woonkeuken en woonkamer, kijken uit op het groen van de Puinduinen. Buiten krijgen de gevels en het dak een groene uitstraling door pergola’s voor klimplanten en plantenbakken op het dak te integreren in het ontwerp. De bestrating is waterdoorlatend en er is een vleermuiskast in de gevel opgenomen.

particulier woonhuis den haag

Verschillende sferen in de ruimte

De woning is van binnenuit ontworpen, op maat voor het gebruik door de bewoners en het uitzicht. De woonkamer ligt op de eerste verdieping omdat het maximale bebouwingsoppervlak op de begane grond te klein was voor keuken en woonkamer. Een vide koppelt beide leefruimten en zorgt voor een heel ruimtelijk effect. Hierdoor ontstaan plekken met verschillende sferen, open en hoog of juist laag en meer intiem. De woonkamer staat in open verbinding met de werkkamer annex logeerkamer. Deze ruimte kan worden afgesloten met een grote schuifpui.

clt constructie woonhuis

CLT constructie en houten gevel

Het groene en duurzame concept is ook in de materialisatie van de woning doorgevoerd. De constructie is gemaakt van massief houten CLT panelen. In het interieur komt het hout zo veel mogelijk in het zicht. Het materiaal heeft een prettige warme uitstraling. Het zorgt voor goede akoestiek en heeft een positief effect op het binnenklimaat en de gezondheid. Hout haalt CO2 uit de atmosfeer, de constructie is biobased, grotendeels circulair en demontabel. Het CLT casco is in de fabriek geprefabriceerd en daar al voorzien van alle sparingen voor installaties en elektra. Het systeem zorgt voor een korte bouwtijd, het casco stond in een week tijd. Maar ook op de bouwplaats is het hout makkelijk te bewerken. De woning is energieneutraal door toepassing van een bodemwarmtepomp, zonnepanelen en voldoende isolatie.

De gevel is bekleed met onbehandelde Accoya houten delen. Horizontale lijnen werden gevraagd in het beeldkwaliteitplan. De pergola’s zorgen voor extra lengte van deze lijnen. De gevels zijn sober gehouden omdat er in het zelfbouw buurtje voldoende variatie is.

woning met houten gevel en clt

houten boekenkast in woning met clt constructie

duurzame woning met houten interieur

zelfbouw woning

Foto’s: Christian van der Kooy

Aannemer: Engels en Verbiest
Constructeur: Lüning ingenieurs in houtconstructies
Leverancier CLT casco: Ekoflin
EPC en advies duurzaamheid: Boom
Interieur timmerwerk: Sens
Lichtontwerp: Bava
Tuinontwerp: Diemel groenvoorziening

woonhuis massief hout clt